- This event has passed.
Kwasy tłuszczowe dla zdrowego serca i mózgu – które tłuszcze są dobre, a które złe?
16 maja @ 18:30 - 20:30
Data: 16.05.2024
Godzina rozpoczęcia: 18:30
Miejsce: Hotel Scandic, Podwale Grodzkie 9, Gdańsk
Temat szkolenia:
Kwasy tłuszczowe dla zdrowego serca i mózgu – które tłuszcze są dobre, a które złe?
Coraz więcej osób boryka się z problemami zdrowotnymi związanymi z pracą naszego serca i mózgu, często mają one swoje źródło w utrzymujących się stanach zapalnych. Bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans dieta w istotnym stopniu przyczynia się do tego procesu. Wprowadzenie do diety źródłeł dobroczynnych tłuszczów jest kluczowe, aby przeciwdziałać rozwojowi stanu zapalnego oraz wpływać korzystnie na zdrowie serca i mózgu. Niestety w zdecydowanej ilości przypadków nie spożywamy wystarczających ilości ryb, aby pokryć nawet podstawowe zapotrzebowanie organizmu. W tej sytuacji dobrym rozwiązaniem może być włączenie suplementacji kwasów omega 3. Wybór odpowiedniej dawki, postaci czy formy są bardzo ważne dla uzyskania odpowiedniego poziomu wsparcia.
Naukowcy alarmują, że istnieje wyraźny związek między rodzajem spożywanych tłuszczów a stanami zapalnymi oraz zdrowiem serca i mózgu. Najnowsze publikacje podkreślają jak ważne jest wprowadzenie omega 3 do codziennej diety lub suplementacji. W wykładzie omówiona zostanie rola kwasów tłuszczowych w łagodzeniu stanów zapalnych oraz wpływie różnych rodzajów tłuszczów na zdrowie serca, mózgu oraz dobrostanu naszego zdrowia.
wykładowca:
mgr Katarzyna Szczechowiak
Dietetyk kliniczny oraz specjalista psycholog kliniczny – neuropsycholog
Obecnie w trakcie realizacji badań naukowych w obszarze działań profilaktycznych obejmujących opiekunów i pacjentów z chorobą Alzheimera. Na co dzień pracuje z pacjentami z zaburzeniami somatycznymi jako dietetyk, uczestniczy w badaniach klinicznych nowych leków przeciwko chorobie Alzheimera jako neuropsycholog – badacz oraz prowadzi szkolenia dotyczące roli diety i suplementacji w modulowaniu stanu zapalnego. Autorka publikacji w czasopismach krajowych i zagranicznych dotyczących m.in. roli diety przeciwzapalnej w chorobie Alzheimera.